top of page

Cele mai des întâlnite greșeli de aliniament în Postura Războinicului I și II + Cum să le corectezi?

  • Poza scriitorului: Alina
    Alina
  • 27 ian. 2020
  • 4 min de citit

Actualizată în: 21 nov. 2024




Dacă ești nesigur de corectitudinea aliniamentului în Războinicul I și Războinicul II, e posibil să îți fi scăpat un element important din practica yoga. Războinicul I și Războinicul II sunt posturi puternice care întăresc corpul și construiesc o fundație solidă pentru restul practicii yoga.

Războinicul I și Războinicul II sunt posturi executate frecvent la clasele de yoga, așadar e important să cunoști aliniamentul corect pentru a fi în siguranță și pentru a executa cu succes alte posturi (asane). Pentru o tranziție fluidă către următoarea postură, este necesar să asiguri o fundație solidă și stabilă în timpul executării posturilor Războinicul. Cheia spre a identifica o bază solidă este ca mai întâi să găsești punctul neutru.

Cum să găsești punctul neutru:

  • Începe în postura Muntelui cu picioarele depărtate la lățimea șoldurilor, apoi apleacă-te înainte din șold. Din poziția Aplecat Înainte, îndoaie genunchii cu generozitate și activează mușchii abdominali în timp ce te ridici în poziția Muntelui. Din poziție stând drept, împinge în tălpi aliniind genunchii cu gleznele și umerii cu șoldurile. Bărbia este ultima care se ridică sprijinită pe claviculă.

Greșeli des întâlnite în executarea posturii Războinicul I: Așezarea Tălpilor


Există două alinieri greșite ale tălpilor, des întâlnite în Războinicul I:

1. Prima aliniere greșită are legătură cu distanța prea mică. Când tălpile nu sunt destul de depărtate una de cealaltă, determină ca genunchiul din față să se extindă dincolo de gleznă, ceea ce poate împiedica găsirea unei fundații solide și pune de asemenea presiune în plus pe articulația genunchiului din față, care se poate răni.


2. O altă aliniere greșită a tălpilor se referă la a fi prea restrânse sau prea apropiate. Războinicul I vizează menținerea șoldurilor și pieptului perpendiculare pe lățimea saltelei. Dacă tălpile nu sunt depărtate cel puțin cât lățimea șoldurilor, așezarea corectă a șoldurilor devine mai dificilă, nu putem realiza forma potrivită, și punem prea mare presiune pe genunchiul din față.


Să exersăm aliniamentul corect:

  • Găsește punctul neutru în postura Muntelui

  • Pășește în spate cu piciorul stâng

  • Genunchiul drept se află deasupra gleznei drepte și degetele de la piciorul drept sunt direcționate înainte

  • Asigură-te că tălpile sunt depărtate cel puțin cât lățimea șoldurilor iar talpa din spate se află în unghi de 45-60 grade față de marginea saltelei.

  • Ca să fii sigur că fandarea e la o distanță sigură, verifică dacă poți să apeși laterala tălpii din spate în saltea iar șoldurile sunt direcționate înspre înainte.

  • Când te simți stabil, lipește palmele în dreptul inimii.

  • Dacă simți că șoldurile încep să se deschidă, reglează singur postura așezând mâna stângă în spatele șoldului stâng și împinge ușor șoldul înainte.

  • Activează abdomenul, alungește coloana, și permite creștetului capului să se ”ridice” către cer.

  • Când ești pregătit, ridică brațele

  • Menține bicepșii aproape de urechi, palmele față în față și relaxează umerii.

  • Respiră și bucură-te de postură. Când ești pregătit să eliberezi postura, adu palmele pe saltea și revino în postura Aplecare Înainte după care repetă mișcările pe partea opusă.

Greșeli des întâlnite în executarea posturii Războinicul II: Alinierea Genunchiului


Există două alinieri greșite ale genunchiului din față, des întâlnite în Războinicul II:

1. Prima greșeală se produce atunci când genunchiul cade spre interior către degetul mare de la picior. În Războinicul II executăm o rotație externă a piciorului din față pentru a facilita deschiderea șoldurilor. Dacă nu ne implicăm fundația în această postură, riscăm să ne ”aruncăm” în partea frontală a pelvisului și să curbăm genunchiul către interior. Acest lucru poate comprima coloana lombară și răni articulația genunchiului.


2. O altă greșeală se produce des atunci când genunchiul depășește glezna în Războinicul II. Când genunchiul depășește glezna, se plasează o greutate mare pe o articulație vulnerabilă. Este important să așezi genunchiul direct deasupra gleznei pentru a proteja articulațiile. Găsirea unui unghi de îndoire a genunchiului de 90 grade este ideal pentru a sta în Războinicul II, dar e nevoie de timp pentru a acumula putere în picioare.


Să exersăm aliniamentul corect:

  • Găsește punctul neutru în postura Muntelui plecând din Aplecarea Înainte

  • Pășește în spate cu piciorul stâng

  • Genunchiul drept se află deasupra gleznei drepte și degetele de la piciorul drept sunt direcționate înainte

  • Rotește talpa stângă în exterior în unghi de aproximativ 90 grade pentru a permite deschiderea șoldurilor.

  • Când ești pregătit, așează mâinile pe șolduri și ridică toracele.

  • Apasă exteriorul tălpii din spate în saltea pentru a activa ambele picioare în mod egal.

  • Împinge genunchiul din față spre degetul mic al piciorului, și de asemenea activează șoldul din față pentru a proteja genunchiul. Extinde genunchiul către gleznă cât de mult poți în mod confortabil, dar amintește-ți să nu depășești limita gleznei.

  • Activând acești mușchi îți va da stabilitate și putere pentru a putea practica această postură corect și pentru a-ți proteja prețioasele articulații ale genunchilor.

  • Apasă puternic tălpile în podea și simte cum femurul cum împinge în articulație.

  • Adu palmele în dreptul inimii sau întinde brațele, explorează rotind palmele în sus, în jos și în exterior.


În timp ce practici Războinicul I și Războinicul II, observă-ți șoldurile, tălpile, gleznele și genunchii. Este important să îți asculți corpul în timpul executării posturile din yoga pentru a simți aliniamentul și să observi dacă ajustările sau accesoriile pot fi de ajutor pentru succesul în posturi. Compararea cu persoana de lângă tine nu face decât să te deconcentreze și să te îndepărteze de la practica personală. În schimb, explorează fiecare postură și urmărește cum te simți în postură. Amintește-ți, aceasta este practică, nu perfecțiune. Practică poziții corecte pentru a fi în siguranță, și pentru a beneficia cât mai mult de ele.




 
 
 

Comments


bottom of page