top of page

1. Ahimsa: fără violență, fără a răni

  • Poza scriitorului: Alina
    Alina
  • 25 dec. 2018
  • 2 min de citit

Actualizată în: 27 ian. 2020



2.35 Atunci când un yoghin devine ferm înrădăcinat în non-violență (ahimsa), cei ce vin în contact cu el vor pierde în mod natural orice sentiment de ostilitate. (ahimsa pratishthayam tat vaira-tyagah)


Buuunnnn... Așadar mai sus avem teoria, dar cum practicăm asta în viața noastră în mod constant. Pentru mine violența însemna ceva foarte dur, grav și...evident. Apoi am realizat că violența poate fi și ceva foarte subtil, până la nivel de intenție.


Vedeam violența ca pe ceva direcționat spre exterior, fără să observ că violența către mine însămi este mai frecventă și auto-distrugătoare. Îmi vorbesc uneori cum nu aș îndrăzni să vorbesc cu nimeni altcineva.


Și totuși, Ahimsa înseamnă iubire? Nu, dar Ahimsa va conduce inevitabil către aceasta.


Să luam ca exemplu o persoană care trezește în tine niște trăiri negative pe care pur și simplu nu le poți controla. Dacă ți s-ar cere să iubești acea persoană, va fi foarte puțin probabil ca măcar să reușești să îți imaginezi cum ar fi asta.

Dacă în schimb îți propui să renunți puțin câte puțin la gânduri, acțiuni și cuvinte negative în general, vei observa cum se vor schimba în timp și sentimentele față de acea persoană.


Respectarea Ahimsa (non violența) are un impact foarte mare asupra a tot ce înseamnă viața noastră cotidiană. De la ce mănânci, cu ce te îmbraci, cum vorbești până la ce gândești și cum te comporți cu tine și cu cei din jurul tău.


Ce mi-am propus eu personal să fac pentru a respecta Ahimsa?

1. Atunci când am tendința de a mă critica, mai ales că știu deja situațiile când fac asta cel mai des, să trag adânc aer în piept sa să iau o pauză de la gândit și să aștept sa treacă.

Tot pleacă de la primul gând care, precum un bulgăre de zăpadă, devine din ce in ce mai mare și ai greu de controlat. Voi privi apoi situația obiectiv și voi caută soluția sau lecția de învățat.

2. Voi aplica soluția de mai sus și în ceea ce privesc gândurile despre alte persoane. De asemenea tonul vocii de multe ori transmite altceva decât intenția și aici e nevoie de mult exercițiu și analiză proprie.

3. Încerc să cumpăr și să mănânc conștient. În momentul în care cumpărăm sau mâncăm ceva, înseamnă că suntem deacord cu felul în care acea viețuitoare a fost crescută și apoi omorâtă, cu felul în care acele produse au fost create, ambalate și apoi vândute, suntem deacord cu impactul pe care toate astea le au avut asupra mediului înconjurător (apa, sol, aer, animale, plante).

4. Voi fi atentă la impactul pe care deciziile mele îl va avea asupra familiei mele: timpul petrecut la birou, timpul petrecut la sală, regulile pe care le impun în casă.


Asta pare o listă bună de obiective pentru noul an, că tot e perioada aceea a anului.


Este greu să atingi perfecțiunea în Ahimsa dar cred că mai important e în acest moment Progresul zilnic în acea direcție.


Tu cum ți-ai propus să aplici Ahimsa în viața ta?


Cu drag,

Alina de la Sunshine YOGA

Kommentare


bottom of page